Rubriky

EDH 2010 – Tisková zpráva

KŘIŠŤÁLOVÝ KAMÍNEK, MÍTINK A SOUTĚŽ

Neziskovým organizacím by pomohla nezávislost na rozpočtu státu

O mítink věnovaný otázkám financování neziskových organizací, který se konal 6. října v prostorách Pedagogické fakulty Ostravské univerzity, byl mimořádný zájem. Odborníci z celé Evropy se věnovali systémovým změnám v oblasti nestátních neziskových organizací, odpovědnosti institucí veřejného života a jejich vlivu na ekonomický a sociální život, ale také diskutovali, jak například zajistit dlouhodobou udržitelnost neziskovek, zvýšit zájem o jejich podporu a sponzorování a zlepšit komunikaci vedoucí k partnerství s veřejností i státní správou.

„Občanské aktivity zdravotně postižených se v dnešní době dostávají do velmi těžké ekonomické situace, kterou téměř neumí řešit. V našem státě nejsou tradiční systémy podpory neziskových subjektů, které jsou obvyklé v jiných evropských zemích. Chybí systém daňových asignací, který umožňuje, aby každý poplatník daně z příjmu mohl přímo poskytnout část daně některé neziskové organizaci. Diskuze o daňové asignaci probíhá už dlouho. Troufnu si předpokládat, že tento zákon nebude v nejbližších letech přijat, neboť současná vláda má jiné priority než podporu neziskového sektoru,“ uvedl Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR.

„Poskytování dotací je především věcí jednotlivých rezortů. Od roku 2008 však zaznamenáváme klesající objem financí do neziskového sektoru. Nejvíce jsou dotovány projekty občanských sdružení, o.p.s. (obecně prospěšných společností) jen z jednoho zdroje a nadace a nadační fondy téměř vůbec,“ řekla Hana Frištenská z Rady vlády pro nestátní neziskové organizace.

V. Krása poznamenal, že v České republice jednoznačně schází systém institucionálního zajištění stabilních příjmů pro neziskové organizace obecně, tím spíše však pro organizace zabývající se problematikou osob se zdravotním postižením. Podpora státu je postupně snižována a jiné finanční zdroje nejsou zatím k dispozici. „Jsem přesvědčen, že neziskové organizace nemají být prioritně financovány z veřejných zdrojů, ale mají mít k dispozici systémy, které jim zajistí relativně stabilní finanční prostředí umožňující jim plnit funkce, které vyplývají z jejich statutu. Osobně bych preferoval jasně definované příjmy z veřejné loterie a dále z daňových asignací. Tyto příjmy by měly být doplňovány finanční podporou konkrétních projektů neziskových organizací zaměřených na nějaký palčivý problém, a to nadacemi, nadačními fondy, sbírkami, dárcovskými SMS a podobně. Tím by se zajistila různorodost financování a odstranila se závislost na jednom zdroji. Tato závislost je vždy pro neziskový subjekt nebezpečná. Nezávislost na rozpočtových prostředcích státu by pomohla neziskovým organizacím, aby lépe obhajovaly komunitu lidí se zdravotním postižením. Obávám se však, že v dnešní době jsou tyto představy pouze zbožným přáním,“ řekl Václav Krása na EDH 2010.

Co víš o Evropské unii?

Mezinárodní soutěž Co víš o Evropské unii prověřila znalosti žáků z Polska, Slovenska i Česka. Do měření sil se zapojily děti z polských Katovic a Ratiboře, slovenské Prievidzy a domácí týmy z Třince a Ostravy. Soutěž v rámci Evropských dnů handicapu uspořádala 6. října Základní škola Kpt. Vajdy v Ostravě-Zábřehu.

„Akci připravujeme už třetím rokem, a řekla bych, že každý ročník má lepší úroveň, děti bojují opravdu s nadšením,“ řekla ředitelka školy Eva Sroková. Znalosti památek, hlavních měst i třeba významných osobností EU prokazovali žáci se speciálními vzdělávacími potřebami například ve výtvarné části, kdy měli za úkol správně vybarvit vlajky vybraných členských států EU. Nejlépe obstály děti ze ZŠ Třinec, na druhé příčce stanuli žáci z polských Katovic a třetí místo obsadila ostravská ZŠ Ukrajinská.

Podle E. Srokové však konečné pořadí není důležité. Vyhráli totiž všichni. „Děti prokázaly nejen věcné znalosti a výtvarné dovednosti, ale především schopnost spolupráce a zapojení do společnosti. A to je důležitější než jakákoli medaile.“

Křišťálové kamínky 2010 byly předány

Na slavnostním večeru Evropských dnů handicapu (EDH) Křišťálový kamínek 2010 byla předána za účasti zástupců Evropské komise, generálního partnera projektu města Ostravy a dalších sponzorů, partnerů a sympatizantů prestižní stejnojmenná ocenění.

Ředitelka EDH a předsedkyně pořádající Asociace TRIGON říká: „Chceme takto vyzdvihnout činy a aktivity handicapovaných a chceme poděkovat lidem, kteří se znevýhodněným profesně věnují – často bez ohledu na svůj volný čas. Výběr byl letos velmi těžký, sešlo se více než čtyřicet nominací.“

Křišťálové kamínky 2010 získali: Petr Koutný z ABAK Ostrava za dlouholetou dobrovolnou práci trenéra florbalistů – vozíčkářů, klient Čtyřlístku – centra pro osoby se zdravotním postižením v Ostravě Jan Kubík, a to za vynikající sportovní reprezentaci Ostravy a České republiky i za kulturní a společenské aktivity. Pro ocenění si na pódium do posledního místa zaplněného sálu pavilonu A na výstavišti Černá louka přišel učitel ZŠ pro sluchově postižené v Ostravě-Porubě Bohumil Vaněk. Křišťálový kamínek mu byl předán za úspěšnou pedagogickou činnost v oblasti tělovýchovy a sportu sluchově postižených dětí. Držitelkou ocenění je rovněž Věra Strnadová, která má mimořádné zásluhy na zlepšení životních podmínek neslyšících v České republice. Přes 38 let se věnuje práci pro neslyšící, pomáhala zakládat Českou unii neslyšících, v současné době spolupracuje na projektu simultánního přepisu mluvené řeči v reálném čase, což je zcela nová komunikační pomůcka pro ohluchlé osoby.

Výsledek charitativní aukce mile překvapil

Vyhlášení výsledků výtvarné soutěže EDH 2010 s názvem Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se provázela srdečná atmosféra a velký potlesk nejen pro handicapované výtvarníky, ale také pro všechny autory nápadu obrázky vydražit v internetové charitativní aukci Aukro a výtěžek předat v podobě honorářů samotným tvůrcům. Na konci týden trvající aukční bitvy přišla do Asociace TRIGON zpráva, že celková částka činí 28 650 korun.

Tříletá Deniska Chodurová, osmiletý Kája Bilčík, čtyřiadvacetiletý Jiří Valtr i ostatních sedm vítězných autorů si ze slavnostního večera Křišťálový kamínek 2010 odneslo nejen šeky s vydraženými částkami, ale také dárky od sponzorů a Evropské komise, které jim předávala Brigitte Luggin.

„Evropská komise se zavázala k propagaci aktivního začlenění a plné účasti lidí s postižením do společnosti. Obyvatelé Evropské unie s postižením patří mezi největší znevýhodněné skupiny obyvatel. Navzdory pokroku během uplynulých posledních let nebyla dosažena požadovaná úroveň plného zapojení obyvatel s postižením do společnosti. Proto se Evropská komise chystá spustit novou Strategii handicapu 2010-2020 s určitými činnostmi v různých strategických oblastech, aby se zaručila rovná práva pro lidi s handicapem. Zastupitelé Evropské komise v České republice jsou v tomto ohledu potěšeni, že se stali partnery Evropských dnů handicapu,“ řekla B. Luggin.

Tisková zpráva ke stažení zde.

PR a mediální zastoupení (pr.edh@seznam.cz)
Marie Václavková, +420 733 529 899 / Karolina Čiklová, +420 604 832 036

PODPORUJÍ NÁS