Rubriky

EDH 2009 – Tisková zpráva

ZAHÁJENÍ

Evropské dny handicapu 2009 byly slavnostně zahájeny

Mottem Asociace TRIGON je „dělat svět barevný a radostný“. V tomto duchu se nesou letošní Evropské dny
handicapu. Týdenní program už sedmnáctého ročníku je vyústěním celoroční mezinárodní spolupráce.
Do moravskoslezské metropole se sjeli odborníci z Francie, Itálie, Polska, Slovenska a České republiky v oblasti
vzdělávání dětí a mládeže s poruchou autistického spektra.

Primátor Ostravy Petr Kajnar, který převzal záštitu nad celou akcí, slavnostně zahájil Evropské dny handicapu 5. října. „Evropská kultura v sobě spojuje dvě dědictví – jedno barbarské, řecké, s důrazem na výkonnost, sílu
a s nemilosrdností vůči slabším. To druhé, židovské – novozákonní, přináší opačné základní poselství, a to miluj
bližního svého. Velmi si vážím lidí, kteří z vlastní vůle přetvářejí svět a pomáhají těm, kteří z nějakého důvodu stojí
na jeho okraji. Nedovedu si představit Evropu bez snahy podat pomocnou ruku lidem jakkoli vyloučeným
ze společnosti, ať jsou to sociálně nebo janak handicapovaní. Je důležité neustále vytvářet podmínky pro tyto
menšiny, poskytnout jim možnost, aby jejich život měl smysl a mohli ho prožívat s radostí a láskou. Jsem rád,
že město Ostrava a dny handicapu k tomu přispívají,“ řekl primátor P. Kajnar.

Viceprezident správní rady asociace AFPE Yannick Besnier připomenul, že spolupráce mezi Francií, Českou
republikou a Itálií trvá jedenáct let. „V prosinci 1998 se u nás v Bretani ozval telefon. Volala ředitelka speciální školy
Eva Sroková a hledala školu, s níž by mohly být navázány kontakty. A už v lednu jsme se zúčastnili v Ostravě první
konference na téma autismus. Od té doby se asociace AFPE a Zlatý déšť podílely na sedmi ostravských konferencích.
A my zase pravidelně vítáme zástupce ostravských zařízení, Asociace Trigon i italské EPTY u nás. Jsme instituce, která se věnuje vzdělávání sociálních pracovníků. Za posledních deset let došlo k vzájemné výměně zkušeností i poznatků. Letošní konference je velkým očekáváním a věřím, že přinese další obohacení, jak postupně přibližovat svět handicapovaných a zdravých lidí.“

„Pokud všichni chceme zapojit handicapované do většinové společnosti, do standardního života potřebujeme
zákonné veřejnoprávní podmínky a změnu přístupu většinové populace, každého z nás. Jsem členem výboru
Evropského parlamentu, který má na starosti veřejné zdraví a zabývá se legislativními podmínkami pro usnadnění
života handicapovaným občanům. Ovšem i zákonodárci bývají velmi odtrženi od běžného života. Před osmi lety
jsem byl členem stálé delegace při Radě Evropy. Ta má v náplni práce hájit zájmy zdravotně postižených. V roce
2002 se členkou stala senátorka Daniela Filipiová, která je upoutaná na invalidní vozík. Málokdo si dovede
představit to zděšení, když se zjistilo, že v celé budově není bezbariérový přístup ani toaleta. Prostě budova v praxi
vůbec s handicapovanými nepočítala. Pokud mohu s nadsázkou říci – podařilo se nám, aby každý občan, zdravý
i s postižením, mohl v klidu navštívit vrcholné instituce Evropské unie i Evropy. A proto si velmi cením práce
nevládních a neziskových organizací, které se snaží vyplnit mezeru mezi vrcholnými institucemi a občany,“ řekl
europoslanec Miroslav Ouzký, člen výboru pro životní prostředí a veřejné zdraví Evropského parlamentu.

Tisková zpráva ke stažení zde.

PR a mediální zastoupení (pr.edh@seznam.cz)
Marie Václavková, +420 733 529 899 / Karolina Čiklová, +420 604 832 036

PODPORUJÍ NÁS