Družstvo naproti

Družstvo NAPROTI založili členové Asociace TRIGON s cílem zaměstnávání osob se zdravotním postižením prostřednictvím sociálního podnikání. Obecně prospěšným cílem družstva je zaměstnávání osob se zdravotním, sociálním nebo kulturním znevýhodněním a zvýšení kvality jejich života při dodržování etických principů včetně principů rovných příležitostí. Za tímto účelem provozuje Mléčný bar NAPROTI. Sociální podnikání Družstva NAPROTI je orientováno lokálně na ostravský region, vstupuje do místních iniciativ a partnerství a přispívá místnímu rozvoji.

Mléčný bar NAPROTI je první sociální podnik v oblasti gastronomie v Ostravě. K otevření nás přivedl zájem dát lidem s handicapem práci a také chuť tak trochu oprášit tradici bývalého mléčného baru. Sociální podnik jsme otevřeli v roce 2012 v historickém centru města, naproti kostela sv. Václava. Od samého začátku jsme dobře věděli, co chceme. Učili jsme se za pochodu.

Multifunkční interiér jsme vytvořili společně s odborníky a dobrovolníky. Získat znalosti z oblasti gastronomie nám pomohli učitelé ze Střední školy Zd. Matějčka. Podařilo se nám vytvořit síť regionálních dodavatelů, od kterých odebíráme sezónní suroviny. Výrobu sortimentu jsme postavili na kvalitě surovin. Na základě poptávky jsme postupně rozšiřovali výrobu a začali úspěšně poskytovat cateringové služby. V začátcích jsme se potýkali s nedůvěrou okolí. Vytrvali jsme a získali si dobré jméno na trhu.

Největší hodnotou sociálního podniku jsou naši zaměstnanci. Klademe důraz na hierarchii, organizaci práce a přesné rozdělení rolí. Nezapomínáme na otevřenou komunikaci, profesní růst a osobní podporu. Posilujeme týmovou spolupráci a řešíme krizové situace na pravidelných setkáních, organizujeme motivační stáže do sociálních podniků v Itálii a Francii, zajišťujeme svým zaměstnancům individuální sociální a psychologickou podporu. O spokojenosti zaměstnanců svědčí nejen změny v jejich osobních životech, ale i skutečnost, že fluktuace je u nás v minimální míře. V naší provozovně poskytujeme přípravu na práci osobám se zdravotním postižením a praxi studentům. Svou prací a zapojováním do občanských a kulturních akcí tak přispíváme ke změně pohledu veřejnosti na sociální ekonomiku.

Přejít na webové stránky Mléčného baru Naproti

podporují nás