Vyhodnocení výtvarné soutěže

Každoročně koncem prázdnin se v Asociaci TRIGON scházejí zástupci partnerů Evropských dnů handicapu, aby vyhodnotili výtvarnou soutěž pořádanou pro děti a mladé lidi s nejrůznějšími zdravotními omezeními.

Téma letošního ročníku – Jablko nepadá daleko od stromu aneb Páni, jak já se podobám mámě a tátovi, se setkalo s velkým ohlasem. Na adresu pořadatele XXIV. ročníku Evropských dnů handicapu dorazilo rovných 130 obrázků.

„My sice říkáme, že jde o soutěž, ale naše sedmičlenná porota rozhodně nedělí obrázky na lepší a horší. Vždy v nich hledáme emoci, nápad, humor nebo třeba originální techniku. Proto také autorům vybraných kreseb nepřisuzujeme žádné pořadí. Každý, komu se podaří na papír přenést kousek svého života, si zaslouží velkou poklonu,“ řekla ředitelka Asociace TRIGON Olga Rosenbergerová.

Letos byl výběr nejzajímavějších výtvarných děl v rukou Hany Bláhové a Veroniky Tesařové (Eurocentrum Ostrava), Lenky Foniokové (Europe Direct Ostrava), Marie Václavkové (novinářka), Evy Srokové (speciální pedagožka) a Marka Pražáka (výtvarník, předseda komise). Poprvé v historii dostala prostor i dětská porota. Své hlasy rozdala obrázkům také osmiletá Viktorka Zerzoňová.

Oceněno bude 10 maleb a kreseb, jedna práce získá speciální cenu předsedy poroty M. Pražáka.

Slavnostní vyhlášení „vítězů“ a předání dárků od partnerů se uskuteční 5. října večer ve společenském sále Domu kultury města Ostravy. Tam se totiž bude děkovat nejen handicapovaným výtvarníkům, ale také lidem, kteří osobám se zdravotním znevýhodněním pomáhají nebo sami se svým handicapem pracují pro jiné a motivují okolí. V rámci slavnostního večera Křišťálový kamínek převezmou prestižní cenu z českého křišťálu.

Do výtvarné soutěže určené autorům od 4 do 26 let se zdravotním postižením se zapojilo 22 organizací z Ostravy, Hlučína, Třince, Bruntálu, Karviné, Opavy, Českého Těšína, Nového Jičína, Vítkova, Frýdku-Místku, Havířova, Hodslavic a Hnojníku.

Všechna dílka mohou zájemci vidět 5. října ve vstupní hale Domu kultury města Ostravy a poté ve foyer radnice v Novém Jičíně.

Evropské dny handicapu budou letos zahájeny 3.října Evropským pohárem pro fotbalisty s handicapem a ukončeny 6. října soutěží Co víš o EU. Během 4 dnů čekají účastníky workshopy, konference, soutěže, exkurze a další aktivity.

PR a mediální zastoupení pr.edh@seznam.cz
Marie Václavková, +420 733 529 899 / Karolina Čiklová, +420 604 832 036

Předchozí stránka: Tiskový servis XXIV. ročníku EDH
Následující stránka: Křišťálový kamínek

Křišťálový kamínek 2017
12. červen 2017

Již můžete zasílat nominace.

30. květen 2017
Potlesk pro TRIGON Band v moravské metropoli

Výtvarná soutěž
11. květen 2017
Každoroční výtvarná soutěž, kterou pořádáme v rámci EDH, byla právě odstartována.

Nové stránky
25. duben 2017

V současné době připravujeme úplně nové webové stránky, obsah stávajících již nebudeme aktualizovat.