Vědomostní soutěž

Atmosféra v tělocvičně ostravské ZŠ Kpt. Vajdy  byla těsně před zahájením vědomostní soutěže nazvané Co víš o EU poněkud napjatější. Žáky deseti škol z Katovic, Ratiboře (Polsko), Prievidze (Slovensko) a Ostravy (Česká republika) totiž čekalo vyplňování testů a řada úkolů na téma „Moje město, moje škola, moje třída“.

„Moc jsem se na dnešní den těšila, připravovali jsme se dlouho a určitě budeme dobří,“ špitala trochu nesměle  Alicja z jedné ze speciálních škol v Katovicích. Nikolas se na „domácí půdě“ cítil jako ryba ve vodě a na otázku, čeho se nejvíc obává, odpověděl, že nemá strach z ničeho, protože jejich chlapecký tým prostě umí. „Nevím, jak zvládnu v testech vzdálenosti, to je asi pro mě nejobtížnější část z celého dne, ale budu se hodně snažit, abych udělala co nejméně chyb,“ řekla Slovenka Jana. A podařilo se!

Spojená škola internátní z Prievidze si z Ostravy odvezla prvenství. Na druhém místě skončily děti ze Speciální školy č. 8 z Katovic. Pomyslná bronzová medaile putuje také do Polska, do Speciální školy Jana Pavla II. v Katovicích.

„Žáci se zdravotním postižením dali do soutěžního klání maximum. Čtyřčlenná družstva uspěla nejen ve vědomostním testu, v němž děti například poznávaly hlavní města Česka, Slovenska a Polska. Ve výtvarné části měli chlapci a děvčata za úkol vyrobit billboard prezentující jejich město, školu nebo třídu.

Tato akce trvá již devět let, a pokud mohu posoudit úroveň znalostí a dovedností žáků, mají jednoznačně vzestupnou tendenci. Zvláště pak v sociální oblasti, kdy žáci lehčeji navazují kontakty s ostatními, umí se orientovat, nebojí se zeptat, viditelně vzrůstá jejich sebevědomí a z očí jim září radost, že něco dokázali a že to někdo ocení. To vše je nesmírně důležité pro jejich rozvoj a další praktický život,“ zhodnotila bezprostředně po skončení soutěže zástupkyně ředitele ZŠ Kpt. Vajdy Hana Václavíková s tím, že čím více se podaří zkvalitňovat život dětí s handicapem, tím snadnější budou mít start do samostatného života.

PR a mediální zastoupení
pr.edh@seznam.cz