Tisková beseda, která se 26. září uskutečnila v Mléčném baru Naproti, připomněla původní poslání Evropských dnů handicapu i program letošního, už čtyřiadvacátého ročníku. Tradiční akce zaměřená na osoby se zdravotním znevýhodněním, jejich rodiny a další pečující i vzdělávající osoby bude zahájena v pondělí 3. října a potrvá až do čtvrtka 6. října.

„Je dobré si připomenout, že Evropské dny handicapu vznikly z iniciativy a potřeb rodičů a mohly vytrvat jen díky podpoře statutárního města Ostravy,“ zahájila besedu ředitelka pořádající Asociace Trigon Olga Rosenbergerová. Ústřední téma letošního ročníku – autismus, je podle ní mimořádně aktuální. „Poprvé budou proto EDH velmi prakticky zaměřené. Připraveny jsou originální workshopy, kterými se vracíme právě k rodičům. Jsou to oni, kdo musí říct, co pro své děti potřebují,“ dodala O. Rosenbergerová.

Náměstek primátora Michal Mariánek ji doplnil s tím, že téma pomoci rodinám je na pořadu dne také z pohledu vedení města Ostravy. „V rámci rozvoje sociálních služeb plánujeme tuto pomoc během následujících dvou let citelně rozšířit,“ uvedl. Poznamenal, že EDH jsou pro Ostravu akcí s vysokou důležitostí. „Jsme rádi, že ji můžeme zaštiťovat nejen slovem, ale i finančně. Už letos jsme zahájili společné přípravy příštího ročníku,“ řekl M. Mariánek.

Besedy se zúčastnil také psycholog Přemysl Mikoláš, který bude v rámci EDH moderovat konferenci Autismus v kontextu potřeb a možností soudobé společnosti (úterý 4. října, Imperial Hotel Ostrava, 9-15 hodin). Novinářům řekl, že má velký respekt a úctu k Moravskoslezskému kraji a Ostravě, velmi oceňuje místní síť podpůrných opatření pro rodiny dětí s poruchou autistického spektra.„Konferenci povedu jako svůj seminář. Přítomní tak rychle zjistí, jaké to je setkávat se s autismem na vlastní kůži. Workshopy, o kterých mluvila paní Rosenbergerová, budou zaměřeny mimo jiné na nácvik sociálních dovedností, zvládání komunikace ve třídě s autistickým dítětem, získávání motivace, zabezpečení přijetí takového dítěte,“ vysvětlil odborný garant letošních Evropských dnů handicapu.

PR a mediální zastoupení
pr.edh@seznam.cz