Fotbalový turnaj

Fotbalisté všech týmů, které přijely do Ostravy na VII. ročník turnaje ve sjednocené kopané, zanechali obrovský dojem. Jednotlivé zápasy měly nejen skvělou atmosféru, ale hráčské výkony v mnohém předčily profesionály naší I. ligy. „Kluci dali totiž do hry hlavně srdce, a to se vždy projeví. Od samotného začátku patřili k největším favoritům Italové, ale ve finále je nakonec porazili mladí Poláci. Strhující zápas, už dlouho jsem neviděl lepší,“ neskrýval nadšení senátor Leopold Sulovský stejně jako Hana Bláhová z ostravského Eurocentra, kteří předávali unaveným, ale spokojeným fotbalistům vítězné poháry a další ceny.

Garant mezinárodního turnaje ve sjednocené kopané Svatopluk Aniol, ředitel Čtyřlístku – centra pro osoby se zdravotním postižením v Ostravě, hodnotil celý den jako mimořádně zdařilý. „Oceněných bylo více než v předchozích letech, přispěla k tomu také spolupráce s Českým hnutím speciálních olympiád, částí Sjednocené kopané, v jejímž čele stojí David Bělůnek ze Zlína. Polským fotbalistům se podařilo obhájit loňské prvenství. Třetí byli fotbalisté Trenčína, kteří jsou nejúspěšnějším týmem v dosavadních sedmi ročnících. Zvítězili už třikrát, dvakrát se to povedlo Cieszynu, jednou Zlínu a Ostravě. V rámci vyhodnocení turnaje se stal nejlepším brankářem Marcin Piasecki z Cieszyna, nejlepším střelcem jeho spoluhráč Mateusz Sojka, sympaťákem turnaje byl vyhlášen maďarský brankář Árpád Karbonits. Do All Stars Teamu se dostali brankář Medvědů Ondřej Šuráb, hráči Aleš Turlej z Ostravy, Lukáš Ištok z Trenčína, partneři Jana Tkadlecová ze Zlína a Luca Santi z Ceseny. Cenu Fair play získali hráči Zlína,“ řekl S. Aniol s tím, že všichni fotbalisté, partneři, rozhodčí i organizátoři se už dnes těší na EDH v příštím roce.

Trochu smutní byli snad jen ostravští Medvědi, kteří skončili na posledním šestém místě, ale jejich „mluvčí“ Zdeněk slíbil, že budou více trénovat. Letos pro ně platí: Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se!

Celkové pořadí:
1.      ZPSWR Cieszyn – Polsko