Nejde jen o soutěžení, důležitější je kamarádství a zábava

Každoroční součástí Evropských dnů handicapu je vědomostní soutěž Co víš o EU. Tentokrát se jí zúčastnilo deset družstev z České republiky, Polska a Slovenska. V tělocvičně základní školy v Ostravě-Zábřehu plnilo 2. října čtyřicet žáků vědomostní a výtvarné úkoly.

„Děti obdržely k vyplnění testy tematicky zaměřené na evropská města, ve druhé části soutěže dostaly za úkol ztvárnit postavu v životní velikosti a s handicapem, který si vylosovaly. K dispozici měly barvy, látky, lepidla, štětce, provázky. Když byla díla hotova, seznámila čtyřčlenná družstva porotu s výtvarnou technikou, popsala druh postižení a navrhla, jak takové osobě pomáhat,“ uvedla Hana Václavíková, zástupkyně ředitele pořádající Základní školy Ostrava-Zábřeh, Kpt. Vajdy 1a.

Sedmý ročník soutěže měl samozřejmě své vítěze, i když podle H. Václavíkové nikomu až tak o medaile nešlo. „Pro děti jsou víc podstatné společně strávené chvíle, celoroční těšení se na setkání s kamarády. Už teď se ptají, kdy zase do Ostravy pojedou,“ řekla H. Václavíková. Přesto je třeba uvést, že první místo v soutěži Co víš o EU vybojovali žáci Speciální školy Jana Pavla II. z Katovic, druhou příčku obsadila ostravská Základní škola U Haldy a třetí místo zůstává doma – v Základní škole Kpt. Vajdy.

Mezinárodní vědomostní soutěže se účastnily děti ve věku 10-15 let. Jejím cílem je stírat rozdíly mezi zdravými a handicapovanými, překonávat jazykové bariéry, učit spolupráci a pomoci navázat nová přátelství. To se podle H. Václavíkové daří účastníkům akce rok od roku lépe.

TZ ke stažení

PR a mediální zastoupení