Křišťálové kamínky budou předány těm, kteří mají zásluhu na zlepšování života lidí s handicapem

Slavnostní a velmi očekávanou akcí Evropských dnů handicapu je každoročně večer, na němž jsou předána prestižní ocenění evropského významu. Křišťálový kamínek opět získají, letos už poosmé, osobnosti, jež se zasloužily o rozvoj a pomoc handicapovaným lidem i výjimeční lidé s handicapem.

V úterý 8. října ho na pódiu společenského sálu Domu kultury města Ostravy převezmou čtyři mimořádné osobnosti. „Rozhodování, komu Křišťálový kamínek předáme, bylo opravdu těžké. Z došlých 44 nominací by si uznání zasloužili úplně všichni,“ uvádí ředitelka Evropských dnů handicapu Olga Rosenbergerová.

Diplomy a věcné ceny získají také výherci výtvarné soutěže Jsem občanem Evropy. „Původně jsme chtěli ocenit 10 kreseb, ale dorazily jich dvě stovky a byly bez výjimky tak úžasné, že jsme se nakonec rozhodli vyhlásit výherců rovnou 15,“ říká O. Rosenbergerová.

Poděkovat oceněným za jejich práci i životní postoje a příklad, který dávají ostatním, přijdou nejen představitelé měst, kraje, firem a neziskových organizací, ale také celá řada umělců. Posluchače Lidové konzervatoře a Múzické školy Ostrava, která jedinečným způsobem pečuje o lidi s handicapem všech věkových skupin, zpěváky Radovana Grubera a Adama Blažka, doprovodí skupina Teamate a smyčcové kvarteto členů Janáčkovy filharmonie. Píseň O. Murse Army of Two a P. McCartneyho The End Of The End nastudovali s ředitelkou Lidové konzervatoře a Múzické školy Ostrava Miloslavou Soukupovou.

O nevšední oživení večera se postará Cirkus trochu jinak a studenti ostravské konzervatoře, kteří se pod vedením principála Václava Pokorného učí už čtvrtým rokem umění pouličních bavičů a artistů.

Závěr večera bude patřit mladé česko-irské kapele Sonic Halo. „Náš styl se těžko popisuje, každá skladba je jiná, vychází z jiných emocí,“ říká houslistka a zpěvačka Daniela Kilduff. Benefiční aktivity a akce na podporu potřebných lidí nejsou pro toto uskupení ničím novým. A právě proto na pódium ve finále přizvou oblíbený Trigon Band, kapelu ostravských handicapovaných hudebníků. „V hudbě je úplně jedno, jaký kdo je. Jakmile začneme hrát, všechny rozdíly se stírají, sladíme se a nezáleží na tom, kdo má jaký zdravotní problém. Hudba je velmi osvobozující,“ uvádí D. Kilduff.

Trigon Band dal dohromady před pěti lety Jiří Neduha. Dnes už jedenáctičlenný soubor vydal právě v těchto dnech své druhé CD a koncertuje na pódiích ostravských klubových scén stejně jako v domovech důchodců nebo výtvarných galeriích. „Jsme výborný tým, a to nejen jako interpreti, ale i autoři. Naši hudebníci se začínají osmělovat a nosí nádherné písničky. Rozhodně mají ostatním co říct,“ říká vedoucí souboru a kytarista J. Neduha.

Společenské události bude předcházet tradiční Jarmark ve foyer Domu kultury města Ostravy. Od 13 hodin poskytne prostor pro prodejní výstavu výrobků lidí s handicapem. Tentokrát přijede svou činnost a práci prezentovat desítka organizací, mezi nimi poprvé i Italové z Cooperativa Sociale Cils.

TZ ke stažení ve formátu .pdf

DATIV Ostrava
7. 10. 2013

Křišťálový kamínek 2017
12. červen 2017

Již můžete zasílat nominace.

30. květen 2017
Potlesk pro TRIGON Band v moravské metropoli

Výtvarná soutěž
11. květen 2017
Každoroční výtvarná soutěž, kterou pořádáme v rámci EDH, byla právě odstartována.

Nové stránky
25. duben 2017

V současné době připravujeme úplně nové webové stránky, obsah stávajících již nebudeme aktualizovat.