Pondělí 7. 10. 2013

Václav Svěrkoš a Radek Slončík fandili handicapovaným fotbalistům

Dnes byl zahájen v pořadí už XXI. ročník Evropských dnů handicapu v Ostravě a už počtvrté mezinárodním fotbalovým turnajem. Do sportovní haly Ostravské univerzity na Varenské ulici přijela mužstva z Maďarska, Polska, Slovenska a České republiky.

Slavnostního výkopu se zhostily za obrovského skandování nadšených diváků české fotbalové legendy - útočník Václav Svěrkoš a bývalý záložník Radek Slončík, kteří handicapovaným fotbalistům popřáli hodně úspěchů a co největší radost ze hry. Právě  FC Baník Ostrava je patronem tohoto turnaje hráčů s mentálním postižením, který probíhá podle pravidel UNIFIED. V každém ze šesti zúčastněných týmů hráli tzv. partneři bez handicapu, ale ti nesměli chytat v bráně, ani střílet góly. Strhující zápasy vyvrcholily odpoledne, kdy se do finále probojovali polští hráči Sokola Těšín a SK Duha Zlín.

„Vyhráli ti nejlepší – fotbalisté ze Zlína. Je pravda, že předváděli pohlednou a dynamickou kopanou. Ale musím opravdu potvrdit, že všechny týmy byly letos naprosto vyrovnané a těžko se dalo dopředu určit, kdo si nakonec odnese vítězné vavříny. Pro Ostravu, která dosud jedenkrát vyhrála a dvakrát hrála finále, skončil dnešek zklamáním. SK Medvědi obsadili poslední místo. V žádném případě však neházejí flintu do žita, a jak se nechali slyšet, okamžitě začnou s intenzivnější přípravou a tréninky na příští rok,“ řekl bezprostředně po skončení turnaje jeho garant Svatopluk Aniol, ředitel Centra pro osoby se zdravotním postižením Ostrava – Čtyřlístek.

VÝSLEDKY

1. SK DUHA ZLÍN (ČR)
  2. SOKOL TĚŠÍN (POLSKO)
  3. ŠZŠI TRENČÍN (SLOVENSKO)