Tiskový servis EDH 2012 pondělí 1. 10. 2012

Cena fair play Českého hnutí speciálních olympiád putuje do Itálie

XX. ročník Evropských dnů handicapu byl zahájen tradičním mezinárodním fotbalovým turnajem ve sportovní hale Ostravské univerzity na Varenské ulici za obrovského povzbuzování obecenstva, které roztleskaly malé mažoretky Tom Krokodýl Ostrava a rytmické bubnování studentů Janáčkovy konzervatoře.

Těsně po deváté hodině nastoupili na plochu fotbalisté s mentálním postižením ze slovenského ŠZŠI Trenčín, polského Sokola Těšín, maďarského FÉS Györ, italského CILS Cesena, českého SK Duha Zlín a také domácí Medvědi Ostrava.

Slavnostního výkopu se zhostil Antonín Buček z FC Baník Ostrava. Klub převzal nad letošním ročníkem tohoto v Evropě ojedinělého turnaje patronát.  „Je neskutečné, s jakým nasazením ti kluci hrají. Mám obrovskou chuť být na hřišti s nimi,“ řekl při sledování prvních zápasů prvoligový brankář.

Svatopluk Aniol, ředitel centra pro osoby se zdravotním postižením Ostrava – Čtyřlístek a zároveň garant celého turnaje neskrýval spokojenost s jeho průběhem a hlavně vysoce oceňoval výkonnostní vzestup jednotlivých hráčů. „Letos jsme uspořádali už 3. ročník tohoto fotbalového svátku. V každém mužstvu hrají také partneři bez handicapu. Podle pravidel UNIFIED však nesměji chytat v bráně ani střílet góly. Letos jsme měli možnost ocenit jednoho z nich. Cenu fair play Českého hnutí speciálních olympiád získal Giulianini Tommaso z Itálie,“ uvedl S. Aniol.

VÝSLEDKY

1. místo ŠZŠI TRENČÍN (SLOVENSKO)
2. místo SK MEDVĚDI OSTRAVA (ČR)
3. místo CILS CESENA (ITÁLIE)
4. místo SOKÓL CIESZYN (POLSKO)
5. místo FÉS GYÖR (MAĎARSKO)
6. místo SK DUHA ZLÍN (ČR)

Nejlepší brankář: ONDŘEJ ŠURÁB (SK MEDVĚDI OSTRAVA)
Nejlepší střelec: DANIEL NIEMEC (SOKÓL CIESZYN, POLSKO)
Nejsympatičtější hráč: MIROSLAV CHLEBNIČAN (FÉS GYÖR, MAĎARSKO)

foto.jpg - 13,91 Kb Fotografie z turnaje

Ostrava je ve využívání Bobath konceptu naprosto výjimečná

Přes sto padesát odborníků z České republiky a Slovenska se sešlo 1. září na konferenci, kterou v rámci Evropských dnů handicapu společně s Asociací TRIGON pořádala Fakultní nemocnice Ostrava.

Své příspěvky zaměřené především na péči o osoby s poruchami mozku přednesli fyzioterapeuti z Ostravy a Liberce, o zkušenosti s Bobath konceptem se podělila také Zofia Szwiling z Polska. Téma neurovývojové terapie manželů Berty a Karla Bobathových bylo s konferencí Není hemi jako hemi úzce spjato. Právě před dvaceti lety se o ní začalo v Ostravě na Evropských dnech handicapu (tehdy Česko-francouzských dnech) poprvé mluvit. „Bobath koncept je diagnosticko-terapeutický rehabilitační postup, který se používá pro léčbu neurologicky nemocných dětí i dospělých. Jeho motem je - neučíme pacienty pohybům, ale umožníme jim, aby je mohli dělat,“ připomněla v úvodu konference primářka Kliniky léčebné rehabilitace Fakultní nemocnice Ostrava Irina Chmelová. Zároveň však vyjmenovala úskalí, se kterými se čeští Bobath fyzioterapeuti stále potýkají. „Není jich dostatek, nejsou motivováni pracovat s dětmi s nejtěžšími handicapy a jejich práce je velmi špatně finančně ohodnocena,“ uvedla Chmelová s tím, že v současné době u nás pracuje přes 200 takto vzdělaných terapeutů, přitom potřeba je mnohem vyšší.

Celodenní setkání zájemců a propagátorů Bobathova konceptu doplnily dvě videokonference, které ukázaly rehabilitační postupy dětí s ochrnutím jedné poloviny těla – hemiparézou. Přenosy se uskutečnily z tělocvičny Kliniky léčebné rehabilitace Fakultní nemocnice Ostrava a Dětského rehabilitačního stacionáře Městské nemocnice Ostrava. „Tato metoda respektuje osobnost dítěte, v tom je jedinečná a proto také úspěšná,“ řekla účastnice konference Olga Večeřová, fyzioterapeutka Dětského rehabilitačního stacionáře. Podle ní je Ostrava v používání Bobathovy metody mezi ostatními českými městy výjimečná. „V našem zařízení má Bobath kurz 9 fyzioterapeutů a 2 ergoterapeuty. Tvoříme tedy kompletní tým, navíc velice úzce a dobře spolupracujeme s fakultní nemocnicí a třemi lékaři vzdělanými podle Bobatha. Jsem přesvědčena, že taková provázanost a proškolenost v této metodě v jiných městech není,“ doplnila Večeřová, která jako první v ČR získala v roce 1997 spolu s Irinou Chmelovou certifikát Bobath terapeut.

foto.jpg - 13,91 Kb Fotografie z konference

Marie Václavková
PR, mediální zastoupení EDH 2012
Mobil: 733 529 899
E-mail: vaclavková@dativ.cz

Záštitu nad XX. ročníkem Evropských dnů handicapu v Ostravě převzal primátor města Ostravy Ing. Petr Kajnar, Evropský parlament a Zastoupení Evropské komise v ČR.