Tiskový servis EDH 2012 Pátek 5. 10. 2012

Evropské dny handicapu uzavřela vědomostní soutěž

Mezinárodní vědomostní soutěž Naše Evropa pro děti a mládež ze speciálních škol České republiky, Slovenska a Polska byla poslední akcí jubilejního dvacátého ročníku Evropské dny handicapu v Ostravě.

V pořadí už pátý ročník soutěže byl zaměřen na gastronomii v zemích EU. Podobně jako v minulých letech i tentokrát se děti zapojily velmi aktivně a s vervou. „Přijelo dvanáct družstev a můžu říct, že úplně všichni byli neskutečně šikovní. Každý rok máme obrovskou radost, že děti, byť jsou handicapované, odmítají při soutěžení pomoc dospělých, samy chtějí plnit úkoly a moc hezky spolupracují,“ řekla zástupkyně Základní školy Kpt. Vajdy v Ostravě-Zábřehu Hana Václavíková, která soutěž připravuje.

Vědomostní část prověřila žáky například ze zeměpisu, kdy do slepé mapy zaznamenávali státy a jejich hlavní města, v praktické výtvarné oblasti zpracovávali typické jídlo vylosovaného státu. „Na papírové talíře mohli malovat, lepit textil nebo karton a ztvárnit jídlo charakteristické pro tu kterou zemi. Vznikla tak pizza i třeba knedlo-vepřo-zelo,“ doplnila Václavíková.

První místo vybojoval tým ze Střední, základní a mateřské školy Třinec, druhou příčku obsadily děti Katovické školy speciální Jana Pavla II. a třetí skončila Speciální škola internátní z Prievidze.

Vítězové ale byli nakonec všichni. Jak uvedla H. Václavíková, děti se každoročně na soutěž těší, v Ostravě se potkávají s kamarády a Naše Evropa jim přináší spoustu zážitků a poznání. A to je důležitější než medailová umístění.

Foto ze soutěže

TZ ke stažení ve formátu pdf