Tiskový servis 7.10.2011

V MLÉČNÉM BARU BUDOU OBSLUHOVAT LIDÉ SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM

Pracovních příležitostí pro mladé lidi se znevýhodněním není v České republice dostatek. Na úřadech práce v Moravskoslezském kraji je v současné době evidováno 10 500 nezaměstnaných s handicapem, přičemž 65 procent tvoří skupina uchazečů nad 50 let. Lidé se znevýhodněním prostě mají mizivé šance uplatnit se na trhu práce.

Nové možnosti jim na cestě za seberealizací poskytují rekvalifikační programy, o nichž na workshopu EDH 2011 diskutovali v sídle Asociace TRIGON zástupci úřadů práce, škol, veřejné správy a neziskových organizací.

„Respektujeme možnosti handicapovaných v jednotlivých programech. Ve Vsetíně jsou úspěšně rekvalifikováni pracovníci v úklidových službách, v Asociaci TRIGON jsme 1. září zahájili program akreditovaný ministerstvem školství – aranžerské práce, který je součástí  rojektu Evropských sociálních fondů. Je to výjimečná akce, v níž je naplňována zároveň filosofie celoživotního vzdělávání a účastníkům kurzu je poskytována pomoc při jejich rozvoji i v zájmových aktivitách. Dnes už připravujeme další program, a to pomocné zednické práce,“ řekla  Olga Krejčířová z Ústavu speciálněpedagogických studií PF Univerzity Palackého v Olomouci.

Poprvé byl představen také unikátní projekt ostravského družstva Naproti. Na konci letošního roku bude otevřen v Ostravě stejnojmenný mléčný bar - Naproti. Jedná se o vůbec první podobný počin sociálního podnikání v oblasti pohostinství.

„Když za námi přišli na radnici zástupci družstva Naproti se svým záměrem a s žádostí o pomoc při hledání vhodných prostor pro mléčný bar, zajásali jsme. Velmi nás zaujala myšlenka vytvářet podmínky pro pracovní integraci osob se zdravotním postižením prostřednictvím sociálního podnikání a komplexnost nabízených služeb,“ uvedla místostarostka Moravské Ostravy a Přívozu Petra Bernfeldová.

„Zatím jsme ve stavebním shonu, rekonstrukce finišuje a věřím, že už v prosinci k nám lidé budou přicházet. V mléčném baru chystáme 8 pracovních pozic, z toho 3 nová pracovní místa pro osoby především s mentálním postižením a psychiatrickou diagnózou. Reagujeme na poptávku trhu. Ačkoliv se v centru města nachází řada jiných kavárenských zařízení, žádné z nich není svým sortimentem i provozní dobou zaměřeno na zákazníky se zájmem o rychlé a zdravé občerstvení. Přidanou hodnotu tvoří vybudování zázemí pro nejmenší návštěvníky - dětský koutek s doprovodným programem,“ řekla Olga Rosenbergerová, ředitelka Asociace TRIGON.

Součástí workshopu byly nejen příklady dobré praxe a prezentace konkrétních ukázek z chráněných dílen a pracovišť v České republice, ale jeho účastníci měli jedinečnou příležitost srovnání, jak funguje zaměstnávání lidí se znevýhodněním v Česku a Francii. Na otázky odpovídal zástupce asociace Les Genets d´Or.

Marie Václavková
tisková mluvčí EDH