Tiskový servis 8. 10. 2010

Italové nakoupili frgály pro klienty muglinovského stacionáře

Účastníky letošních Evropských dnů handicapu nečekaly v Ostravě jen semináře a workshopy. Pobyt v moravskoslezské metropoli jim organizátoři zpestřili výlety, exkurzemi a návštěvami. Zahraniční i domácí hosté EDH 2010 se podívali do Dětského rehabilitačního stacionáře při Městské nemocnici Ostrava, prohlédli si také zařízení Kliniky léčebné rehabilitace místní fakultní nemocnice. Zájemci měli možnost seznámit se i s výukou handicapovaných dětí na jednotlivých stupních škol, a to přímo v Mateřské škole Čs. Exilu, Základní škole Kpt. Vajdy a Střední škole Zdeňka Matějčka.

V nabitém programu si našli čas například na celodenní výlet do skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm. Ten si užila zejména italská skupina účastníků EDH. Nejen, že zavítali do dřevěného městečka a poobědvali valašskou klasiku, ale cestou zpět se zastavili i na kozlovický krmáš. Kozlovice a Hukvaldy byly ostatně cílem jiné, šestatřicetičlenné mezinárodní výpravy. Podle organizátorky výletu, Hany Navrátilové, si prohlídku obecní školy i oběd v pivovaru všichni náramně pochvalovali: „Všem se výlet natolik líbil, že ho zakončili nákupem frgálů pro klienty muglinovského stacionáře. Navázali spolu nová přátelství a už teď se nemohou dočkat, až se zase uvidí,“ uvedla zástupkyně občanského sdružení Modrý motýlek, které se zaměřuje na volnočasové aktivity handicapovaných dětí a mládeže.

Nabídku doprovodných akcí, kterou nabízely Evropské dny handicapu od 3. do 8. října, využilo více než šest desítek účastníků 18. ročníku této mezinárodní akce.

Marie Václavková
Mediální zástupce Asociace TRIGON