Tiskový servis 4.10.2010

Evropské dny handicapu začaly fotbalově

Mezinárodní týdenní akci Evropské dny handicapu 4. října dopoledne slavnostně zahájili náměstek primátora Lubomír Pospíšil a předsedkyně pořádající Asociace TRIGON Olga Rosenbergerová.

Nástup pěti fotbalových mužstev z Itálie, Slovenska, Polska a České republiky na hřiště sportovního areálu Ostravské univerzity dával tušit, že tentokrát účastníci Evropských dnů handicapu zažijí něco nebývalého. Bubeníci z Janáčkovy konzervatoře a Gymnázia v Ostravě roztleskali halu už před prvním hvizdem píšťalky. Borci z polského Těšína, italské Ceseny, slovenského Trenčína, českého Zlína a Ostravy hráli s takovým zaujetím a tak dobře, že chvílemi byla v hale atmosféra lepší než „na Baníku“.

„Jsem překvapený výkony a vysokou úrovní jednotlivých mužstev. Během turnaje jsem zaslechl otázku, jestli bychom nechtěli u nás v Ostravě pořádat v rámci EDH podobná utkání pravidelně. Je to docela lákavá představa,“ řekl ředitel Čtyřlístku – ostravského centra pro osoby se zdravotním postižením Svatopluk Aniol. Právě klienti Čtyřlístku, SK Medvědi Ostrava, získali titul absolutního vítěze mezinárodního fotbalového turnaje EDH 2010 a jejich Ondřej Šuráb byl vyhlášen jako nejlepší brankář.  Obrovskou radost měli z druhého místa fotbalisté Speciální základní školy internátní Trenčín. „Třetí místo je pro moje kluky z Dětského domova a Základní školy speciální a praktické ve Zlíně obrovskou motivací pro další tréninky a zápasy. Tentokrát byli lepší Ostraváci, ale naše moravská rivalita v tom dobrém slova smyslu pokračuje. Byla to skvěle připravená akce,“ uvedl David Bělounek, trenér a vedoucí týmu Duha Zlín. Jeho svěřenec Pavel Chrastina si domů odváží „zlatý“ míč za 9 vstřelených gólů. Miláčky obecenstva však jednoznačně byli bezprostřední Italové z Cils Ceseny.  Skončili sice v poli poražených, ale temperamentní komik na hřišti i střídačce Valerio Gatto si z Ostravy odváží titul Nejsympatičtější hráč.

Marie Václavková
Mediální zástupce Asociace TRIGON
e-mail: vaclavkova@dativ.cz
www.dativ.cz

Fotbalového turnaje se zúčastnila mužstva z Ostravy, Těšína, Trenčína, Zlína a italské Ceseny.XVIII. ročník Evropských dnů handicapu v Ostravě zahájila předsedkyně Asociace TRIGON Mgr. Olga Rosenbergerová spolu s náměstkem primátora města Ostravy Mgr. Lubomírem Pospíšilem.Zahrát si na turnaji přijeli také účastníci z daleké Ceseny v Itálii.Publikum podporovalo hráče ze všech sil......hráči se opravdu snažili......o to větší byla radost z každého gólu.Hosté z Francie a Albánie se v průběhu turnaje zúčastnili exkurze v Dětském rehabilitačním stacionáři při Městské nemocnici Ostrava.Poháry pro vítězná mužstva - zvítězilo mužstvo z Ostravy.Cenu pro nejsympatičtějšího hráče si odnesl italský hráč Valerio Gatto.Nejlepším střelcem se stal hráč Pavel Chrastina ze Zlína. Na bránu vystřelil úspěšně 9krát.Nejúspěšnější brankář Ondřej Šuráb z vítězného ostravského týmu.Mottem Evropských dnů handicapu je Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se.

Předchozí stránka: Tiskový servis EDH 2010
Následující stránka: Tiskový servis 5.10.2010